Menu

Darlington

Designed for a young professional couple with one child the house occupies a very steep wooded site with a steep drop down from the road. A steep entry on to a lateral drive allows turning for forward exit and provides a western shaded car port that incorporates covered access to the house and service entry via the northern drying deck to the laundry.

The main views to the east through the treetops and are immediately visible on entry to the main living space incorporating kitchen, dining and a step down lounge with access to a generous viewing/dining balcony at forest canopy level. Northern light and solar access is provided via framed punctuation vertical slots over the kitchen bench and a long low horizontal corner window in the lounge. These are augmented by high level clerestory windows to the northern elevation for winter solar access and eastern matching fixed windows to the eastern return into the treetops accentuating the free floating form of the slab skillion roof to this upper floor section of the building.

The lower floor is accessed via an open stair incorporating multi level storage options at three levels opening into a private family lounge with sliding door access to a garden deck and the northern plunge pool visible through fixed full height glazing from the interior living.

The master suite with en-suite and walk-in-robe is accessed from the private living along with a private bedroom for children, family bathroom and a dual purpose study/occasional guest bedroom opens up off the main space for family activity.

A light weight steel frame structure was proposed for this difficult site, to restrict site works to a minimum with a mixed media approach to cladding from a selection of render, corrugated panels and CFC expressed joint panels, all as a foil to the mass of a rammed earth spine wall along the drive retaining wall line.

A solar chimney is included to increase the natural extraction flow rate of warmed summer air out of the main living area with replacement being procured from the cool microclimate amongst the trees below.